Vaatwijzer

Vaatwijzer

Vaatwassers

Voorlader of Doorschuiver
Een voorlader biedt goede uitkomst in kleinere zaken/kantines met een maximaal van 40-50 couvert. Tevens afhaal of bezorg-restaurants, welke natuurlijk weinig af te wassen servies hebben, hebben in de meeste gevallen genoeg aan een voorlader.

Een doorschuiver wordt over het algemeen gebruikt bij grotere hoeveelheden vaat. Ze zijn vaak krachtiger en de korven met vaat hoeven niet getild te worden. Indien er gebruik gemaakt wil worden van het gemak van een doorschuiver, kan deze natuurlijk ook aangeschaft worden bij een kleinere (spoel)keuken.

Een Rhima doorschuiver is te combineren met een voorwasmachine. Dit neemt het werk van voorspoelen weg en bevordert het gemak en snelheid aanzienlijk. Voorspoelen met behulp van een voorspoeldouche is ten alle tijden aangeraden.

230 of 400 Volt
Wordt de machine op netstroom (230 Volt / 1 fase) of krachtstroom (400 Volt / 3 fasen) aangesloten?
Het voordeel van 400 volt is de snellere opwarmtijd van het water tussen de wasbeurten door, waardoor de korven sneller achter elkaar gewassen kunnen worden. Het nadeel is, indien u geen 400 volt aansluiting heeft, zult u deze aan moeten laten leggen.

Het voordeel van 230 volt is dat het overal aanwezig is, maar het nadeel is de langere opwarmtijd.

Een doorschuiver werkt altijd alleen op 400 volt.

Automatisch zeepdoseersysteem
Een naglansdoseersysteem zit standaard op alle machines. Naglans help bij het behouden van kwaliteit van de vaat en zorgt ervoor dat de vaat makkelijker droogt.

Een automatisch zeepdoseersysteem is echter bij de meeste vaatwassers niet standaard. Toch wordt dit wel aangeraden. Een automatisch zeepdoseersysteem zorgt ervoor dat er altijd voldoende zeep in het waswater zit. Zeker in een drukke keuken of als er meerdere mensen tegelijk met de machine werken, wordt er vaak niet goed op het zeepniveau gelet.

Het alternatief is het los toevoegen zakjes zeep aan het waswater. Dit moet elke 5-8 wasbeurten, maar het zeepniveau zal niet constant zijn.


Afvoerpomp

Om na te gaan of u een afvoerpomp nodig heeft, moet er gekeken worden waar de afvoer zit waarop de machine aangesloten gaat worden. De uitloop van de machine zit aan de achterkant onderaan. De afvoer op locatie zal lager moeten zitten dan de uitloop van de machine. Is dit niet het geval, dan is een verhoging (bokje) of een afvoerpomp noodzakelijk.

Indien mogelijk, raden wij aan om uw machine op een verhogingsbokje te plaatsen. Hierdoor hoeft degene die gebruik maakt van de machine niet te bukken en heeft dit positieve invloed op de ergonomie in de (spoel)keuken.

In sommige situaties zit de afvoeraansluiting zo hoog dat een bokje (500mm) nog steeds niet hoog genoeg is. In dat geval is het verlagen van de afvoeraansluiting of een afvoerpomp nog noodzakelijk.

Een doorschuiver heeft in de meeste gevallen géén afvoerpomp nodig. Een doorschuiver kan ook niet op een bokje staan.

Indien een soepele snellere uitloop gewenst is, is een afvoerpomp altijd aangeraden.

Waterontharder
Een waterontharder (ontkalker) is in bijna alle situaties essentieel om de kwaliteit van apparatuur te behouden. Indien er geen centrale waterontharder op de waterleiding van het pand aangesloten is, raden wij stellig aan om uw vaatwasser in combinatie met een waterontharder aan te sluiten.

Wanneer er binnen de garantieperiode een probleem met uw machine is, welke door kalk veroorzaakt is (te herkennen aan witte aanslag), kan dit ook invloed hebben op de garantie. 

Waterontharders nemen vaak wel de nodige ruimte in beslag. Houd daarom rekening met de afmetingen van de ontharder.

Sommige modellen van de merken Rhima en Whirlpool hebben een ingebouwde waterontharder als optie, deze kunt u selecteren in het drop-down menu. Dit is zeker in gevallen van ruimtegebrek een perfecte oplossing en daarnaast is een ingebouwde goedkoper dan een separate.

 

Osmose
Indien een poleervrij wasresultaat gewenst is, is een osmosesysteem noodzakelijk. Het osmosesysteem zorgt ervoor dat alle mineralen uit het water gefilterd zijn, voordat het water de machine bereikt. Dit systeem voorkomt enige aanslag op glazen en bestek en er zullen geen waterdruppelvlekken achterblijven.

Whirlpool heeft een model met ingebouwd osmosesysteem, maar bij alle andere machines is het een separate unit.

Alleen bepaalde machines zijn ervoor geschikt om in combinatie met een osmosesysteem te werken. Bijvoorbeeld de Optima- en WD-series van Rhima.

Een waterontharder Brita Purity 1200 Clean Extra geeft ongeveer hetzelfde resultaat.

Dubbelwandig of enkelwandig
Veel modellen vaatwassers en sommige glazenspoelmachines zijn dubbelwandig verkrijgbaar. Deze machines zijn beter geïsoleerd, wat resulteert in lager energieverbruik en een stillere werking.